Historia

kaknästornets_invigning_1967

 

Kaknästornets Historia

1967 stod Kaknästornet klart efter fyra års byggande och invigdes av dåvarande komunikationsminister Olof Palme och Hjalmar Mehr. Kaknästornet kom att bli knutpunkten för Sveriges marksända radio- och tv-sändningar. Så är det i stort sett än idag under ledning av det statliga företaget Teracom, där Kaknästornet utgör Teracoms så kallade mediahub. Varför tornet hamnade där det står idag var ingen slump då det var på lagom avstånd från radio- och tv-huset på andra sidan Gärdet.

Tornet är i klassisk 60-tals byggnadskonst, skapat av arkitekterna Hans Borgström och Bengt Lindroos. På tornets fasad finns ett flertal ingjutna reliefmönster av radio- och tv-signaler. Restaurangens, Caféts och Skybars fönster är gjorda av isolerglas och är täckta av en guldbeläggning för att stänga ute solvärmen. Väggarna i entrén är täckt av Walter Bengtssons fantastiska konstverk Spelrum Futurum, om människan i teknikens värld.

Den medeltida byn Kaknäs, en del av Ladugårdsgärdet som i sin tur är en del av Ekoparken – världens första nationalstadspark, kommer från den äldre benämningen “Kakunäs”, en blandning av näs och kaku/kaka som förknippas med god skörd. Under 1600-talet hade bl.a. drottning Kristina sina lejon och tigrar här. Ladugårdsgärdet har genom århundradena fram till 1947 också används som militärt övningsfält och mellan 1930 till 1990 vallades även Stockholm stads fårhjord “Kungens får” här.

Kaknäs är och kommer alltid att förbli en händelserik plats med spännande människor och möten.