Blogg

Luis Buenrostro är Månadens Konstnär

Posted on

luis buenrostroLuis Buenrostro från Mexiko är den första internationella konstnären vi valt att delta i Kaknästornets Månadens Konstnär projekt. Under november månad kommer Kaknästornet att ställa ut ett urval av oljemålningar från hans samlingar “Expectations” och “Beautiful Stockholm”.

Buenrostro gjorde sin magisterexamen i industriell design vid Universidad Autonoma de Guadalajara. Han har arbetat med mängd olika media under sin 21-åriga karriär, bl. a. plast, akryl och oljefärg. Hans vackra målningar har blivit alltmer populära bland både lokala och globala samlare. Hjärtat i hans kreativitet är hur fascinerad han är av mänskliga förhållanden och hans övertygelse att kärleken är den absolut starkaste känslan.

När visste du att du ville bli konstnär?

Jag började måla 1994, men då visste jag inte än att jag ville bli konstnär! Det var inte förrän år 2000, när jag flyttade till San Miguel de Allende, Mexico och börja umgås med en fantastisk grupp konstnärer som jag kände där.

Hur påverkar ditt mexikanska ursprung din kreativitet?

Jag tror att den främsta påverkan syns i den stora bredden av färger jag använder. Det gör mig orädd när det gäller att experimentera med ny tektnik och finna nya lösningar medan jag arbetar.

Cita de nocha av Luis BuenrostroBerätta lite om hur du utvecklade din stil?

Nja, jag skulle inte vilja påstå att jag har någon stil, för jag tycker att en konstnär aldrig slutar utvecklas. Men för tillfället målar jag mest i olja på duk, med målarkniv, en teknik jag försökte mig på för första gången år 2000, bara som experiment för mig själv. Jag älskade hur det kändes i handen när oljan släpades över duken med kniven. Vad beträffar mina målningars tema, handlar det bara om känslor för mig. Varenda perception man kan tänka sig.

Varför tycker du konst är viktig?

Konst är viktig på olika sätt; den hjälper dig att uttrycka dina personliga meddelanden, tankar, förslag, drömmar, känslor och skapa en mängd olika reaktioner hos en person eller en grupp människor. Ibland kan den få oss att upptäcka eller framkalla känslor vi inte visste att vi hade.

Vilken konstnär inspirerar dig mest och varför?

Jag har faktiskt ingen favoritkonstnär, det vore mycket arrogant. Men jag beundrar Salvador Dali – han var ett geni! – och Frida Kahlo. Jag beundrar hennes personlighet och sätt att leva! Hon var före sin tid. Hon var inte rädd för att bedömas eller experimentera i sitt liv och hon förlorade aldrig sin integritet som kvinna och konstnär.