Blogg

Veckans meny reflekterar årstiden

Posted on

boka bord stockholm

 

Veckans meny reflekterar årstiden. Vi serverar svamp, havets frukter och några sköna värmande grytor.

Dagens ört-och chilibakade kyckliingklubba kommer med ris, svamp och morötter samt rosmarinsky. Rosmarin är en gammal kryddväxt som tros vara bra för minnet. Den smakar underbart till fågel.

Måndagens fisk är lax, panerad i sesamfrön och ackompanjerad av sojastekta rotfrukter.

På tisdag har vi ytterligare en höstfavorit, helstekt fläskfilé med vår välkända rotfruktsgratäng i en lätt och smakfull rödvinssky.

Fisken är sej, pocherad, dvs. tillagad långsamt och skonsamt i sjudande vatten, och kommer med hummersås, blåmusslor och färsk potatis.

Onsdagen erbjuder en het och värmande chiligryta med ris, jalapenos och gräddfil. Ni vet väl att het peppar får ämnesomsättningen att gå upp i varv?

Fisken är torsk, panerad med dill och serverad med potatis och tartarsås. Har ni någonsin undrat varför en sås som görs av majonnäs, äggula, gräslök och som smaksätts med persilja och lite annat smått och gott fick ett sådant namn? Som så många andra konstigheter beror det på ett missförstånd: på 1800-talet blev såsen populär till råbiff, s.k. tartarbiff. Man hade fått för sig att asiatiska tatarer åt rått kött!

På torsdag tänker vi på Medelhavet med penne och chorizo med tomater och parmesanost.

Fisken är däremot super-svensk, senapspanerad strömmingsflundra med potatispure och skirat smör, dvs. smör som långsamt fått smälta utan omrörning.

På fredag blir det köttgryta med korv, sidfläsk och örtpotatispuré.

Fisken är citronstekt laxfilé med risotto milanese, som är underbart gott och smaksatt med saffran.

Hela veckan serverar vi Caesarsallad med kyckling och bacon till salladsälskarna.

Veckans vegetariska är Quorn bolognese med penne. Quorn är en köttersättning som tillverkas av svampprotein och lite äggvita, alltså ovo-vegetariskt. Bolognese är en klassisk italiensk ‘ragu’ med tomat.

Affärslunchen är blomkålssoppa med örter och tryffelolja till förrätt. Huvudrätten är lammrostbiff med rosmarinsky och rostade rotfrukter. Till efterrätt har vi vår härliga Tiramisu.

Lunch serveras alltid med sallad, smör, bröd, bordsvatten samt kaffe eller te.