Blogg

Eva Ekeblad: Kvinnan bakom nubbarna

Posted on

eva ekeblad potatis

Vi tyckte det kunde vara roligt att ta en titt på hur många olika sätt potatis tillagats på i veckans lunchmeny. Vi serverar dillstuvad potatis, potatispuré, klyftpotatis, färskpotatis och pommes frites. Ganska imponerande, men potatis är väl det svenskaste som finns?

Nja, det var den inte till att börja med.

1539 “upptäcktes” potatisen i Peru av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada. Men hur den sedan kom hit till Sverige är alls inte solklart. Det kan ha skett genom soldaterna som kom hem efter 30-åriga kriget och smakat på de små knölarna i Tyskland. En del säger att Jonas Alströmer är den verklige potatishjälten, men när han började prata potatis had Olof Rudbeck redan några plantor i Uppsala botaniska trädgård. Men det visar sig att bakom potatisens sanna popularitet fanns en kvinna, Eva de la Gardie Ekeblad.

Eva de la Gardie föddes 1724 i Stockholm och giftes 1741 med riksrådet Claes Claesson Ekeblad. Mannen var ofta borta och under hans frånvaro skötte Eva godset i Västergötland. I Stockholm var ekebladska palatset en plats för kulturella mottagningar.

I slutet av 1740-talet, under en period av brist på spannmål till att tillverka brännvin, uppfann Eva en metod att göra brännvin på potatis. Grevinnan Ekeblad hade uppfunnit något både häpnadsväckande och mäkta populärt. Hon använde potatismjöl till bröd och puder. Det senare fungerade utmärkt. Hon arbetade på en tvål som skulle bleka bomull. Men alla hennes upptäckter beskuggades av brännvinsprocessen,

Så uppskattad var den att Eva Ekeblad, år 1748, valdes in som den första kvinnan i Vetenskapsakademin.

Under sitt mycket verksamma liv födde Eva Ekeblad sju barn, av ville fem överlevde henne. Hon dog 1786 i Lidköping.