Blogg

Fruntimmersveckan

Posted on

utsikt kaknästornet

Fruntimmersveckan börjar den 19 juli, efter Fredrik-dagen. Ordet fruntimmer hade till att börja med att göra med fruns rum, där kvinnorna skulle hålla till. Hovdamer kallades hovfruntimmer. Vid slutet av 1700-talet började det betyda enskilda, förnäma damer. Sedan dess har det fått en lite nedsättande betydelse. Men det finns inget nedsättande om fruntimmersveckan! Grattis alltså till Sara, Margareta, Johanna, Magdalena, Emma och Kristina!

Enligt Bibeln var Sara Abrahams hustru och namnet betyder prinsessa. Bland svenska damer med det namnet, finns den berömda sångerska Zara Larsson och Sara Lidman, författare från Norrland.

Den andra dagen i fruntimmersveckan firas Margareta. Namnet betyder pärla. Det finns och har funnits många framstående Margaretor: Margareta II, nuvarande drottningen av Danmark; den fantastiska skådespelerskan Margaretha Krook, vars staty finns utanför Dramatiska Teatern. Och sist men inte minst Margaret Thatcher, den brittiska premiärministern som också kallades Järndamen.

Den tredje damen i fruntimmersveckan är Johanna. Namnet är hebreiskt och betyder Gud är nådig. Johanna har varit ett populärt kvinnonamn i Sverige sedan 1300-talet. Johanna blir Joan på engelska och Jeanne på franska. Jeanne D’Arc anses vara den som gjorde namnet särskilt berömt. Bland andra kända kvinnor har vi Sahara Hotnights basist Johanna Asplund och modebloggerskan Johanna Olsson.

Magdalena är den fjärde damen. Namnet kommer av Maria från Magdala. En känd svensk Magdalena är Magdalena Graaf. Astrid Lindgren skapade en oförglömlig figur i Madicken. Den franska versionen av Magdalena är Madeleine, så grattis till prinsessan!

Nog har vi väl några Emmor därute? Namnet betyder den värdiga och vackra. Jane Austen skrev en roman som hette Emma. Namnet var så populärt kring förra sekelskiftet att man kallade en liten fåtölj Emma!

Vi har en del kända Emmor, bland dem supermodellen Emma Sjöberg-Wiklund.

Heter ditt livs dam Kristina? Hennes namn betyder den kristna och det har funnits många intressanta damer med det namnet. Här uppe i Kaknästornet kan man blicka ned över Djurgården, där Drottning Kristina höll de lejon och tigrar hon fått som gåva av utländska besökare. Hon tyckte dessutom om att “förlusta sig” med fyrverkerier där.  En mycket känd svensk Kristina var den världsberömda sopranen Kristina Nilsson.

Oavsett om din kära heter Sara, Margareta eller Johanna, eller Magdalena, Emma eller Kristina är hon värd att firas på bästa sätt! Boka ett bord hos oss och kom upp och skäm bort henne i restaurangen! Låt din prinsessa fira sin namnsdag i Sveriges Kändaste Torn, där hon har hela Stockholm med omnejd för sina fötter!

Hjärtligt välkomna!