Blogg

Kaknäsets historia

Posted on

Kaknäs historia

Området vi befinner oss på har en ganska lång historia. Inte så långt från Kaknästornet finns ett antal järnåldersgravar från vikingatiden.

Kaknäs gård är känd sedan 1400-talet. Namnet kommer av kaka=god skörd och näs, en smal udde. På modern svenska är kaka ett bakverk och näs får oss att tänka på näsa. Det sistnämnda är ju inte helt fel, eftersom ett näs sticker ut från en landmassa liksom näsan från ansiktet. Så Kaknäs betyder en liten halvö som ger god skörd.

Kaknästornet ligger på gränsen mellan Djurgården och Ladugårdsgärdet.

Stora delar av Djurgårdsön köptes av Magnus Ladulås på 1200-talet. På 1400-talet bytte kung Karl Knutsson till sig Walmundsön, som det då kallades av Klara kloster. Sedan dess har Djurgården ägts eller disponerats av regenten. På 1500-talet var området glest bebyggt och användes till stor del som betesmark. Under Johan III användes ön som jaktmark och kungen köpte renar och hjortar till sin “Dyregård”. Drottning Kristina åkte gärna till Djurgården för att ha roligt och titta på fyrverkerier och balett. Karl XI satte ett staket mellan Djurgården och Ladugårdsgärdet där han lät bygga en skans vid Hakberget år 1672.

Att roa sig på Djurgården var särskilt populärt under Gustav III:s tid och flera värdshus öppnades då. Men det var ganska trassligt att ta sig dit. Olaus Magni berättar om “roddarpigor som skjutsar ungkarlar och jungfrur ut för att leka och roa sig”.

Rosendals Slott byggdes åt Karl XIV Johan, den förste Bernadottekungen, 1823-27. Under hans tid röjdes och planerades en större del av Gärdet för att även kavalleri och artilleri skulle kunna exercera där. Kungen höll mönstring och exercis där under sommaren när han vistades på Rosendal och red säkert ofta förbi här.

Läs mer om Kaknäsets historia och Kaknästornet här!