Blogg

Dilmah te smakar och gör gott

Posted on

dilmah te kompaniet

I veckan fick vi besök av Tekompaniets ägare Håkan Kjellström samt Dilmah Teas Europaansvarige Gary De Silva här i tornet. Vi köper allt vårt goda te från dem. Det blev ett intressant tillfälle att lära lite mer detaljerat om te. Företagets Dilmahs teer kommer från ön Sri Lanka i Indiska Oceanen.

Före självständigheten år 1948 hette ön Ceylon. Portugiser koloniserade några kustområden redan på 1500-talet och holländarna kom dit på 1600-talet. Britterna tog över hela Ceylon i slutet av 1700-talet och ön förblev en brittisk koloni fram till självständigheten.  År 1960 blev Sirimavo Bandaranaike världens första kvinnliga premiärminister. Hennes dotter Chandrika Kumaratunga blev Sri Lankas första kvinnliga president. Författaren Michael Ondaatje, som skrev Den engelske patienten, kommer från Sri Lanka.

Dilmah te

Teodlingen på Ceylon börjades år 1867 av en 17-årig engelsman, James Taylor. År 1873 anlände den första lasten, 10 kilo Ceylon te i London. År 1869 började man odla te på allvar. Sir Thomas Lipton for till Ceylon och köpte en teplantage. Han skapade ett eget varumärke och började exportera te till England.

Tebuskarna växer på lite olika höjder och man brukar därför dela in teet i olika kategorier beroende på altituden anges som antingen hög, mellan eller låg. De sex största områdena som odlar te på Sri Lanka är Ratnapura, Galle, Kandy, Dimbula, Uva och Nuwara Eliya.

dilmah teas

Tebusken har ingen viloperiod under vintern på grund av Sri Lankas heta klimat. Detta gör att tebladen kan plockas under hela året.

Dilmah är ett unikt familjeföretag på Sri Lanka. Företaget är djupt engagerat i att göra så mycket som möjligt för Sri Lanka och dess folk och att en stor del av firmans vinst avsätts varje år för att finansiera projekt, bland annat för att förbättra levnadsvillkoren för lankeserna samt för att rädda öns växt- och djurliv. Dilmah Conservation har exempelvis planterat 50 000 cashew-träd i en provins som drabbades svårt av tsunamin år 2004. Dilmah har också startat skolor, sjukhus och barnhem. Dessutom har man öppnat ett Elephant Transit Home för sårade och föräldralösa elefanter. Det känns ganska skönt att veta att en liten del av ens goda te bidrar till någonting bra!

Dilmah säljer en mängd olika teer, svart, grönt vitt och koffeinfritt, som säljs både i lösvikt och påse. Visste ni förresten att tepåsen kom till eftersom te-odlarna skickade prover med teblad i tunna silkespåsar?