Blogg

Svensk cuisine och internationella specialiteter

Posted on

svensk_cuisine_20151005

Veckans lunchmenyer reflekterar hösten och svenskt cuisine med influenser från internationella specialiteter! Kombinationerna är utsökt välsmakande och alltid spännande. Vi säger att vår mat är lagad med kärlek: omsorg, värme och fantasi. Hösten är ju en passande tid att njuta av havets alla frukter och vi serverar, lax, sej, och röding och skaldjur denna veckan. Apropå såser, så är det väl fantastiskt vilken skillnad en god sås kan göra? Den friska, fräscha smaken av citron, en subtil smak av rödvin, en len hollandaise …

Som ni ser är det dags att boka bord och komma upp till oss i Tornet och både smaka på och betrakta hösten som kommer så saktelig!

På måndag har vi svensk-rysk Korv Stroganoff, som serveras med ris, saltgurka och gräddfil. Det är väl lustigt att ris halkade med som Stroganoff-komponent när rätten mellanlandade i Kina! Dagens fisk är Halstrad laxfilé med skaldjurshollandaise och färsk potatis. Att halstra är en typ av stekning som äger rum i en duktigt het gjutjärnspanna. Man tillsätter inget matfett, utan fisken kryddas, penslas lite lätt med olja och läggs sedan i den heta, torra pannan.

På tisdagen erbjuder vi Rostad kycklingfilé med soltorkade tomater, sockerärter, rostad potatis och rödvinssky. Rostning sker också i en torr stekpanna utan fett, men här kan man lägga i råvaran i kall panna och låta värmen komma successivt. Det är enormt viktigt att röra i och skaka pannan hela tiden – det är verkligen tillagat med kärlek. Fiskrätten på tisdag är en gryta på fisk och skaldjur som serveras med aioli. Fantastiskt gott!

Onsdagsmenyn består av Wallenbergare med potatispuré, ärtor, skirat smör och rårörda lingon, samt en ljuvlig Ugnsbakad sej med kapris, rödbetor, rostad mandel och färsk potatis. Wallenbergare är en uppsnofsad pannbiff, som fick sitt namn av att häradshövding Marcus Wallenberg blev så förtjust i den. Receptet fick hans fru av sin pappa, Charles Emil Hagdahl, läkare och kokboksförfattare. En wallenbergare gör man med bl. a. finmalet kalvkött, äggulor och grädde.

Kapris är blomknopparna från en perenn buske som växer på stenig mark runt Medelhavet. Knopparna läggs i salt och vinäger, vilket gör att den speciellt smakande kaprissyran framträder.

Nog måste man äta lite vilt på hösten! Vi serverar Viltskav med enbärspicklad gurka, rårörda lingon och potatispuré på torsdag. Det där med enbär är särskilt intressant eftersom bären passar som hand i handske till vilt kött. Fiskälskaren kommer att välja vår Rödspätta med citronsås och ris. Friskt, lätt och smakrikt!

På fredag blir det full fart i våra ugnar! Lasagne al forno med tomat och mozzarellasallad och tomatsås och Laxfilé med ugnsbakad fänkål, krossad potatis och dill och forellromscrème. En foodie vän säger att det vet väl alla att man bakar lasagne i ugnen, och det stämmer nog. Men om man talar om lasagne al forno menar man att pastan är förkokt. Detta är seriöst italienskt med massor av tomater och mozzarella!

Den här laxfilén serveras med ugnsbakad fänkål. Aromen från fänkålen är underbar! Till detta kommer krossad potatis och en lyxig dill och forellromscreme. En värdig avslutning på arbetsveckan!

Veckans sallad är vår Caesarsallad med kyckling och bacon, matig och himmelskt god!

Den som vill äta vegetariskt måste passa på att smaka vår Pasta med fetaost, tomater och basilika toppad med auberginecrème, veckans vegetariska.

Affärslunchmenyn Vecka 41  har som förrätt Svampsoppa med örter, huvudrätten är Halstrad röding med blomkålspuré, löjromscrème och färsk potatis och som efterrätt Hallonsorbet med krossade pistagenötter.

Visste ni förresten att pistagenötter är släkt med cashew och mango? De är en utmärkt proteinkälla och innehåller fiber och B-vitaminer. Nötterna innehåller även calcium och E-vitamin.

Hallonen då? Ja de är släkt med rosorna och har massor med anti-oxidanter och c-vitamin. En nyttig dessert, alltså!