Blogg

Isterband, pocherad laxfilé och rödbetsbiffar

Posted on

Kort vecka på Kaknästornet

Det blir en kort vecka på Kaknästornet. lunchmenyn för vecka 40 har vi bland annat ett par klassiska exempel på svensk husmanskost, stekt fläsk med löksås och isterband. Båda rätterna är lite uppsnofsade och betydligt nyttigare än originalversionen. Man hade inte tillgång till färska grönsaker under vinterhalvåret, till exempel. På tal om det hoppas vi att alla besöker vår lilla salladsbar som är en del av lunchen!

Sidfläsk, som på engelska kallas pork belly, har fått något av en renässans bland foodies världen över. Nigella Lawson, Gordon Ramsay och Jamie Oliver har alla lovsjungit sidfläsket i sina program. Ofta lagar man det i bitar och det lämpar sig väl för slow cooking. Vårt svenska sidfläsk är ibland rimmat, vilket helt enkelt betyder saltat. Det var det traditionella sätter att förvara kött förr i världen. Sidfläsk skivades gärna och de skivor som inte blev så snygga tärnade man fint och stoppade i kroppkakor. Visste ni att pancetta är sidfläsk? Eller att man ofta gör bacon av sidfläsk? Våra danska grannar gör rullsylta på sidfläsk genom att breda ut en bit fläsk och sedan krydda den och rulla ihop den innan den kokas. Ett mycket vanligt pålägg i Danmark.

Om du känner dig nostalgisk har vi alltså stekt rimmat fläsk med löksås och kokt potatis till lunchen på tisdag. Den som älskar fisk blir inte besviken. Vi serverar en fiskgratäng bakad med basilika och parmesanost och till den limesås, sockerärtor och kokt ris.

På onsdag firar vi Småland med att servera isterband med persiljestuvad potatis och rödbetor! För den oinvigde är isterband en lättrökt, grovkornig korv med lite syrlig smak. Den är gjord på korngryn, fläskkött och potatis. De inlagda rödbetorna är en grann färgklick på tallriken. Fisken på onsdag är torsk, pocherad och serverad med ägg, räkor, dill, skirat smör och fäskpotatis. Visste ni att vårt ursvenska skirade smör är precis samma sak som det som mer exotiskt kallas ghee?

På torsdag blir det majskycklingfilé. Den serveras med couscous, gryn som tillverkas av durumvete. Rostad mandel, citron, bladpersilja och yoghurtsås hör till. Dagens fiskrätt är vår populära fish and chips.

TGIF! Det kan man verkligen säga om vår fredagsmeny. Eller vad sägs om en marinerad fläskkotlett serverad med lufttorkad skinka, salvia-sås och kokt potatis? Underbart gott, med en ljuvlig arom! Dagens fisk går inte heller av för hackor: pocherad laxfilé med grön sparris, färskpotatis och pepparots-hollandaise!

Veckans vegetariska är rödbetsbiffar med couscous och pepparrotscreme. Rödbetor sänker blodtrycket, ger extra skydd vid magsår och hjälper kroppen att bättre använda syret vi andas in. Pepparrot användes under medeltiden som ett medel mot feber. Den användes också i ett grötomslag som lades om den sjuka leden vid gikt.

Veckans sallad är vår smarriga Caesarsallad med kyckling och bacon.

Affärslunchen denna veckan börjar med blomkålssoppa med karljohanssvampolja och bröd. Huvudrätten är australiensisk biff med ugnsbakade tomater, rödvinsås, chilibearnaise och rostad potatis. Efterrätten är pistageglass med färska bär.