Blogg

Dagens lunch: smaker från Amerika och Storbritannien

Posted on

dagens lunch

I dagens lunch meny hittar vi intressanta smaker från Amerika och Storbritannien. Dessutom en underbar, vegetarisk rätt, skapad av en av våra kockar här i tornet, Gryta med röda linser och kokosmjölk, serverat med ris.

Konsten med att skapa delikat vegetarisk mat är att inte försöka “göra om” grönsaker och baljväxter till något som liknar “vanlig” mat. Här har vi en rätt där varje ingrediens samspelar med varann till en perfekt kulinarisk symfoni. Detta är en rätt som även den som inte är vegetarian kan älska. Vi serverar den hela veckan, men om du kör “Köttfri Måndag”, passar den ju perfekt!

Chorizo med tomatsås, stuvad majs, jalapeños, koriander och rostad potatis

Chorizo med tomatsås, stuvad majs, jalapeños, koriander och rostad potatis – en rätt vars samtliga ingredienser har sitt ursprung i Mellan- och Sydamerika.

Tomaten är en frukt, eller ett bär, som är rik på C-vitaminer och antioxidanter.

Majs är en uråldrig stapelvara, som utvecklades av Olmec- och Maya-folken ungefär 2500 f. Kr. Det finns en mängd olika sorters majs. Den vi äter kallas för söt majs till skillnad från åkermajs som används till djurfoder eller mals till majsmjöl, pressas till olja, och destilleras till bourbon whisky. Stuvad majs för fram majsens sötma och är utomordentligt gott. Jalapeños, starka små pepparfrukter väcker smaklökarna och sätter fart på matsmältningen. Koriander är full med A-C- och K vitamin. Och slutligen har vi den rostade potatisen, den kära knölen, också en import från samma del av världen. Tillsammans bildar dessa ingredienser en smakfull, utsökt lunchrätt.

Fish and chips med tartarsås och pommes

Från Storbritannien har vi lånat fish ‘n’ chips, brittisk street food som traditionellt består av friterad fiskfilé och friterad potatis, ofta serverad i en strut av tidningspapper. Så gör vi inte här i Tornet. Vi serveras vår fisk med sina pommes och tartarsås på en vanlig tallrik.

Naturligtvis kan ni beställa vår välkända Caesarsallad med kyckling och bacon. Alltid lika himmelskt fräsch och god! Den serverar vi hela veckan.