Blogg

Korv Stroganoff

Posted on

Kaknästornets Korv Stroganoff

Denna veckan under lunch serverar vi Korv Stroganoff, den svenska versionen av Biff Stroganoff. Det sägs att Biff Stroganoff föddes i början av 1800-talet då en kock som arbetade hos greve Pavel Alexandrovich Stroganov  vann ett pris för rätten.

Efter det ryska imperiets fall flydde många ryssar till Kina och Biff Stroganoff började serveras i kinesiska restauranger. Man ersatte stråpotatisen med vitt ris och rätten blev mäkta populär. Från Shanghai spreds den till Hong Kong och Japan. Amerikanska soldater älskade rätten och där blev den mycket populär under femtio-talet – om än lite annorlunda än originalet. Så småningom blev det lika vanligt att servera stroganoff med tagliatelle.

En global rätt

Stroganoff blev en global rätt innan man ens talade om global. På vägen fick den tillsatser som svamp, lök, sås på gräddfil och ibland fläsk eller höns.

I Japan serverar man sin stroganoff med vitt ris med persilja och smör och sojasås. Svensk stroganoff lagas alltså med falukorv, medan vårt grannland, Finland, lagar sin makkarastroganoff med bokstavligen vilken korv som helst och skivad saltgurka.

Vår version är, som all vår mat, tillagad med kärlek. Bon appetit!