Blogg

Fira Frankrikes nationaldag i Sveriges Kändaste Torn!

Posted on

telia_kaknastornet_eiffeltornet

Idag är det Frankrikes nationaldag, Bastiljdagen. Grattis till alla våra franska gäster! Det här är en dag att fira även om man inte är fransk. Den 14 juli är det dessutom kronprinsessan Victorias födelsedag. Grattis till henne och även till en av våra egna matskapare, Chaka Seisay, som också fyller år idag!

Bastiljdagen är som gjord för att firas i Sveriges Kändaste Torn. Passa på att boka lunch eller middag i restaurangen och njut av god mat och Stockholms mest fantastiska utsikt!

Frankrikes mest kända torn är ju Eiffeltornet. För en tid sedan samsades de båda tornen på en helsidesannons och vi tog tillfället i akt att ta reda på vad dessa båda berömdheter har gemensamt förutom kommunikationstekniken. Det visar sig vara mer än man kanske kunde tro!

Järndamen fyllde 126 år för en tid sedan och Kaknästornet är bara barnet vid 48 års ålder. Eiffeltornet byggdes delvis för att imponera vid entrén till Världsutställningen 1889. Kaknästornet byggdes för att samla Skandinaviens alla elektroniska kommunikationer på ett säkert ställe. Eftersom Järndamen byggdes för så länge sedan, blev man tvungen att bygga på med en 24 meters TV mast på slutet av 50-talet. Kaknästornet byggdes visserligen under den analoga TVns höjdpunkt, men har kunnat anpassas utan större förändringar. Eiffeltornet hade en gång caféer och en restaurang uppe i tornet, men man beslöt att flytta ner dem till bottenvåningarna. På Kaknästornet har vi restaurang och Sky Bar högst uppe i tornet, omgivna av stillhet och en underbar utsikt.

Okej, det där var ju mest olikheter! Vad har de då gemensamt? Jo, att bägge fick sin start i Sverige! Att båda dessa majestätiska byggnader byggdes på svensk teknik och/eller råmateriel. Eiffeltornet är nämligen delvis byggt av svenskt järn och en del komponenter tillverkades av Borgviks bruk i Grums i Värmland. Bruket tillverkade också alla de 2.5 miljoner nitar, som håller ihop Frankrikes ikon framför alla andra.

Ni är mycket välkomna att fira den stora dagen här uppe hos oss. Soyez les bienvenus!